Κίνδυνος δυσλειτουργίας του ΓΟΕΒ Κεντρικής Μακεδονίας

Κίνδυνος δυσλειτουργίας του ΓΟΕΒ Κεντρικής Μακεδονίας

Αρ. Πρωτ. 1367/03.11.2011

Προς Υπουργό:

- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Έντονα προβλήματα λειτουργίας αναμένεται να αντιμετωπίσουν οι Γενικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ), εξαιτίας της ακολουθούμενης κυβερνητικής πολιτικής. Ο ΓΟΕΒ πεδιάδων Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά ιδρύθηκε το 1976, έπειτα από τη συγχώνευση των ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης, και Λαγκαδά και πρόκειται για Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας. Το 2002, μετά από σχετική αλλαγή στον κανονισμό λειτουργίας, οι οργανικές θέσεις μειώθηκαν από 106 σε 76. Το 2009 ο ΓΟΕΒ ζήτησε την πλήρωση 17 θέσεων τακτικού προσωπικού, προκειμένου να καλυφθούν στοιχειώδεις ανάγκες του Οργανισμού και να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο συγκεκριμένος ΓΟΕΒ είναι ο μεγαλύτερος στη χώρα, καθώς λειτουργεί σε 4 νομούς, σε Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, έχει στην αρμοδιότητά του 2 εκ. στρέμματα, διαχειρίζεται περίπου 900 εκ. κυβικά νερού σε ετήσια βάση από τους ποταμούς Αλιάκμονα και Αξιό, εποπτεύει και διοικεί 68 αντλιοστάσια άρδευσης και στράγγισης και το σημαντικότερο είναι αποκλειστικά υπεύθυνος για την υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Σήμερα, στον ΓΟΕΒ υπηρετούν 17 τακτικοί υπάλληλοι και με την εφαρμογή των διατάξεων του πολυνομοσχεδίου, που πρόσφατα ψηφίστηκε, θα ενταχθούν σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας 4 υπάλληλοι και θα καταργηθούν 59 κενές οργανικές θέσεις. Συνεπώς, τα προβλήματα που θα προκύψουν στη λειτουργία του θα είναι αρκετά, καθώς δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσει ομαλά με 13 άτομα που θα απομείνουν. 

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προτίθεται η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου να προβεί στην κάλυψη του αναγκαίου προσωπικού στον ΓΟΕΒ Θεσσαλονίκης-Λαγκαδά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Οργανισμού;